Uncategorized

Kanak-kanak dengan Katil Double Decker: Apakah Risikonya?

Jenis katil double decker yang paling popular ialah katil dua tingkat biasa, yang terdiri daripada dua tilam bersaiz serupa yang dilonggokkan di atas satu sama lain. Tilam berkembar diletakkan di atas tilam bersaiz penuh dalam standard over full.

 

Katil double decker penuh, kadangkala dirujuk sebagai katil yang lebih luas, mempunyai tilam bersaiz penuh di bahagian atas dan bawah, membenarkan ruang untuk empat orang tidur di atasnya. Katil futon menyerupai katil bertingkat biasa. Bagaimanapun, tingkat bawah adalah sofa futon gaya Barat yang boleh ditukar dan bukannya tilam konvensional.

 

Katil tingkat bawah berbentuk L adalah berserenjang dengan tingkat atas. Selain itu, susunan ini membuat ceruk kecil untuk meja atau rak buku. Hanya katil 2 tingkat atas terdapat dalam katil loteng, meninggalkan ruang kosong di bawahnya yang boleh digunakan untuk peti, laci atau ruang kerja.

 

Tiga jenis katil yang berbeza digabungkan untuk menghasilkan katil loteng tiga, termasuk katil loteng berbentuk L yang disambung secara berserenjang dengan katil dua tingkat.

 

Selain kem, asrama, bilik asrama universiti atau kolej, rumah percutian dan resort, dan juga kapal persiaran, katil dua tingkat ialah pilihan biasa untuk menjimatkan ruang.

 

Risiko dan Kecederaan daripada Katil Dua Tingkat

Terutamanya dari tingkat atas, jatuh yang berlaku semasa kanak-kanak sedang tidur atau bermain menyebabkan kebanyakan kecederaan berkaitan katil dua tingkat. Jatuh ini biasanya mengakibatkan kecederaan yang lebih serius daripada jatuh dari katil 2 tingkat bawah atau katil biasa kerana katil 2 tingkat atas sangat tinggi dari tanah.

 

Bunk beds can imprison youngsters, causing them to suffocate. According to the U.S. Consumer Product Safety Commission, 57 children died under bunk beds between 1990 and 2002.

 

Kanak-kanak juga telah dilaporkan dihimpit oleh katil dua tingkat, biasanya akibat reka bentuk yang buruk atau bahagian yang rosak.

 

Kecederaan katil dua tingkat yang paling kerap adalah luka, yang diikuti oleh lebam, benjolan dan patah tulang. Bahagian badan yang paling kerap rosak ialah kepala dan leher. Majoriti kecederaan katil dua tingkat berlaku kepada kanak-kanak di bawah umur enam tahun, dan mereka paling berisiko mati akibat terperangkap di kepala dan tilam runtuh.

 

Lebih 90% daripada kecederaan berkaitan katil dua tingkat berlaku di rumah, sebahagian besarnya kepada kanak-kanak dan remaja, menurut Laporan Pengguna.

 

Kecederaan kepala dan katil dua tingkat

 

Kanak-kanak terutamanya berisiko untuk kecederaan kepala jika mereka jatuh dari katil dua tingkat atau dilanggar katil yang rebah. Daripada kesan calar dan lebam kecil kepada gegaran otak, pendarahan otak dan jenis kecederaan otak traumatik yang lain, luka ini boleh berbeza-beza (TBI). Kecederaan otak yang serius boleh menyebabkan pengsan, koma, dan juga kematian yang salah jika tidak dirawat dengan segera.

 

Pastikan anda mencari ketukan kepala dan lebam serta perut yang mengembang pada anak anda jika mereka jatuh dari katil dua tingkat mereka. Tanda-tanda amaran kecederaan kepala yang teruk termasuk:

 

-sukar untuk bangun atau berjaga

-Tidak sedarkan diri

-muntah ganas

-Kekeliruan

-Pertuturan yang tidak menentu

-kelemahan pada kaki atau lengan

-tidak boleh berjalan seperti biasa

-Terdapat kecemasan dengan tanda-tanda ini. Dail segera 911 jika anak anda menemui sebarang.

 

Keperluan Minimum untuk Katil 2 Tingkat

Untuk mengelakkan kanak-kanak daripada tersepit di katil atau di antara katil dan dinding. Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S. menetapkan peraturan wajib untuk semua katil dua tingkat yang dibuat di negara ini pada tahun 2000. Akibatnya, mana-mana katil dua tingkat yang dicipta selepas tahun 2000 mesti memenuhi keperluan berikut:

 

Lampirkan label dengan nama pembuat katil, modelnya dan dimensi tilam.

Mempunyai label yang menyedarkan orang ramai untuk tidak meletakkan kanak-kanak di bawah umur enam tahun di tingkat atas.

Jika katil dua tingkat lebih tinggi daripada 30 inci, perlu ada pagar pengadang berterusan di sisi yang menghadap ke dinding.

Kepala, badan atau anggota badan kanak-kanak tidak boleh masuk melalui bukaan di atas dan bawah ranjang.

Walau bagaimanapun, katil 2 tingkat model lama yang tidak memenuhi keperluan ini masih boleh didapati untuk dijual atas dalam talian.

Katil Double Decker yang dipanggil semula

 

Di sebalik keperluan ini, penarikan balik katil dua tingkat adalah sangat kerap.

 

Ingat kembali katil double decker logam Zinus

Sebagai contoh, Zinus Inc. menarik balik kira-kira 26,000 katil dua tingkat logam pada November 2020 kerana kimpalan logam boleh berpisah dan mengakibatkan katil dua tingkat itu runtuh. Terdapat 13 contoh kimpalan katil dua tingkat gagal, termasuk tiga laporan beberapa kimpalan gagal sekaligus. Benjolan dan lebam adalah akibat daripada tiga kejadian ini.

 

Dari Disember 2016 hingga Januari 2020, katil dua tingkat Zinus yang ditarik balik ditawarkan untuk dijual dalam talian di www.amazon.com.

 

Pelanggan harus berhenti menggunakan katil atas yang boleh ditarik balik dengan serta-merta dan menghubungi perniagaan untuk mendapatkan pembaikan atau bayaran balik percuma. Semua pelanggan juga sedang dihubungi oleh Zinus secara peribadi.

 

Ingat kembali tentang Katil 2 Tingkat Kotej Berkembar Walker Edison

Walker Edison menarik balik kira-kira 1200 Katil Dua Tingkat Kotej Berkembar pada September 2019 kerana papan sokongan mungkin pecah, mewujudkan risiko terjatuh dan kecederaan. Walaupun tiada kecederaan direkodkan dalam dua daripada kejadian ini, perbadanan itu menyedarinya.

 

Antara Julai 2018 dan April 2019, katil dua tingkat yang ditarik balik ini ditawarkan untuk dijual dalam talian pada harga kira-kira $650 di overstock.com, Pier1.com, Target.com, WalkerEdison.com, Walmart.com, Wayfair.com dan pedagang lain. Ia ditawarkan dalam konfigurasi berkembar berbanding berkembar dan dalam warna biru (BWTOTCOTBU), coklat (BWTOTCOTES), merah (BWTOTCOTRD) dan putih (BWTOTCOTWH). Tangga dibina ke dalam setiap model. Label pada bahagian dalam rel katil atau papan kaki berbunyi Walker Edison Furniture, Made in Brazil, dan nombor model.

 

Untuk membaca artikel seterusnya, sila semak di Root Article, dan jangan lupa kongsikan artikel in dengan rakan-rakanmu sekirannya mereka berasa minat dengan topic begini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button